Zalety garnków żeliwnych

Garnki żeliwne są dzisiaj znowu niezwykle popularne. Warto sobie przypomnieć, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu była to podstawa w naszych gospodarstwach domowych. Potem zaczęliśmy się zachwycać aluminium i teflonem. Dzisiaj okazuje się, że żeliwne garnki i patelnie z powrotem powracają do łask. To jeden z najbardziej zdrowych sposobów przygotowywania swoich potraw. Chociaż są to dość ciężkie garnki i patelnie, to jednak zalet ich użytkowania jest całkiem sporo, dzisiaj pokażemy Wam, te najważniejsze, na jakich warto się skupić.

Dla kogo żeliwne garnki i patelnie?

Wykorzystanie żeliwnych garnków i patelni jest na pewno bardziej wymagające, co nie oznacza, że jest trudne. Najczęściej z takich sprzętów domowych korzystają osoby, jakie po prostu lubią gotować i cenią sobie wysoką jakość przygotowywanych potraw. Wiele mówi się chociażby o tym, że składniki przywierają do dna patelni czy garnka, wystarczy jednak postawić na patelnie żeliwne, które posiadają dodatkową powłokę. Wtedy mamy do czynienia z jeszcze łatwiejszą i bardziej komfortową obsługą.

LE CREUSET – Cherry Red – Garnek żeliwny Ø28 cm – 6,7 l – wiśnia
LE CREUSET – Cherry Red – Garnek żeliwny Ø28 cm – 6,7 l – wiśnia

Inwestycja na lata

Warto wiedzieć, że żeliwo to niezwykle trwały materiał. Solidne wykonanie sprawia, że użytkowanie jest bardzo długie i nie mamy problemu z jakimikolwiek uszkodzeniami. Jedynym warunkiem korzystania z żeliwnych garnków jest ich konserwacja. Nie jest to jednak takie trudne. Jeśli spełnimy tego rodzaju wymagania, to może się okazać, że jeden zestaw garnków i patelnia wystarczą nam nawet na całe życie, a więc taka inwestycja jest jak najbardziej opłacalna.

CHASSEUR - Modern - Garnek żeliwny 3,0 l - popiel
CHASSEUR – Modern – Garnek żeliwny 3,0 l – popiel

Przewodzenie ciepła

Żeliwne garnki doskonale przewodzą ciepło, co oznacza, że rozchodzi się ono równomiernie po całej powierzchni. To z kolei wielka ulga dla tych, którzy lubią oszczędzać, zużywamy mniej energii do podgrzewania swoich potraw, co z pewnością będzie widoczne na dostarczanych rachunkach. Garnki żeliwne nie tylko szybko się nagrzewają, ale także szybko stygną, a więc możemy zapewnić sobie w domu jeszcze większe bezpieczeństwo.

Na każdy typ kuchenki

Żeliwne garnki są odpowiednie do zastosowania w przypadku każdego rodzaju kuchenni. Możemy ich używać, gotując na kuchence gazowej, ale także elektrycznej czy indukcyjnej, a więc doskonale sprawdzą się w każdych warunkach, nawet wtedy, gdy zmienimy mieszkanie – zawsze będą nam towarzyszyć. Oprócz tego jest to materiał, który nie posiada żadnych chemicznych dodatków. Wyrabia się go w naturalny sposób, a więc jeśli chcemy zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny – garnki żeliwne będą stanowić najlepszy wybór w tym zakresie.

BROIL KING - Wok żeliwny
BROIL KING – Wok żeliwny

Dodatkowe zalety garnków żeliwnych

Nie każdy wie, że w czasie, gdy smażymy na żeliwnych patelniach, wytrącają się śladowe ilości żelaza. W ten sposób wzbogacamy swoje dania o ten cenny minerał i jeszcze lepiej możemy zadbać o swoje zdrowie. To doskonały sposób na to, by uzupełnić swoje niedobory, dlatego warto rozsądnie wybierać sposoby przygotowywania potraw. Dzisiaj garnki żeliwne to idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które cenią sobie jakość i zdrowie – a to zawsze powinno być dla nas najważniejsze.