Sprawdź, jakie posiłki przygotujesz w szybkowarze

Polacy już dawno zdali sobie sprawę z tego, że zdrowe odżywianie się przekłada się na ich samopoczucie oraz kondycję. Stawiając na nieodpowiednie jedzenie, fundujemy sobie miażdżycę, nieustanne zmęczenie i kiepski nastrój. Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo i tak też się czuć, powinien postawić na szybkowar. Gotowanie w nim nie pozbawia produktów cennych wartości odżywczych, a jednocześnie istotnie skraca czas przygotowania potraw.

Szybkowar to – mówiąc najprościej – garnek, który charakteryzuje się dość grubymi ściankami i pokrywą, która zamykana jest hermetycznie. Posiada ona specjalny zawór bezpieczeństwa. Działanie szybkowaru opiera się na wyjątkowo wysokiej temperaturze, która panuje w jego wnętrza. Wynosić może ona nawet sto dwadzieścia stopni. Jednocześnie dochodzi do wytworzenia naprawdę wysokiego ciśnienia, co może nawet trzykrotnie skrócić czas gotowania.

Co można gotować w szybkowarze?

W zasadzie wszystko. Bez najmniejszych obaw można gotować w szybkowarze warzywa i owoce, jednocześnie zachowując ich wszystkie wartości odżywcze. Aby ugotować marchewkę, wystarczy jedynie około ośmiu minut. Buraczki w szybkowarze ugotują się już w niecałe pół godziny. Ziemniaki będą nadały się do podania już po dziesięciu minutach gotowania. Z pomocą szybkowaru można przyrządzić także pyszne sosy i gulasze. Ten z wołowiny gotuje się około dwudziestu pięciu minut, zaś wieprzowy potrzebuje niecałych dwudziestu minut. Aby w szybkowarze ugotować pyszny rosół, trzeba zagospodarować sobie około trzydziestu minut. Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, że szybkowar pozwala na znaczne zaoszczędzenie czasu. Zamiast spędzać w kuchni kilka godzin wystarczy nieraz kilkanaście minut, aby cieszy się smakiem ulubionej potrawy.

FISSLER - Vitavit Premium - Szybkowar 4.5 l + wkład do gotowania na parze z dziurkami Ø22 cm
FISSLER – Vitavit Premium – Szybkowar 4.5 l + wkład do gotowania na parze z dziurkami Ø22 cm

Zalety

Najważniejszą jest bez wątpienia szybki czas przygotowywania potraw – to już omówiliśmy. Nie jest to jednak jedyna zaleta, jaką posiada szybkowar. Szybkie gotowanie i hermetyczne zamknięcie pokrywki sprawia, że zapachy rozchodzą się po kuchni i całym mieszkaniu w naprawdę minimalnym stopniu. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza wtedy, kiedy przyrządzamy dość aromatyczne potrawy. Z pewnością każdy nieraz narzekał na zapach, który roznosił się po kuchni podczas gotowania kalafiora czy ryby. Gotowanie w szybkowarze pozwala również na znaczną oszczędność wody. Aby ugotować marchewkę z pomocą szybkowaru, trzeba użyć około ½ litra wody. To wyraźnie mniej niż wtedy, kiedy marchew gotujemy w tradycyjnym garnku. Krótszy czas gotowania sprawia również, że zmniejsza się zużycie gazu lub energii elektrycznej. To kolejna ogromna zaleta, która niezdecydowanych powinna skłonić do zakupienia szybkowaru.

FISSLER - Vitavit Premium - Szybkowar 4,5 l z dodatkową patelnią 2,5 l Ø22 cm
FISSLER – Vitavit Premium – Szybkowar 4,5 l z dodatkową patelnią 2,5 l Ø22 cm

Szybkowar to bez wątpienia naczynie, które powinna mieć w swojej kuchni każda pani domu. Z jego pomocą można błyskawicznie wyczarować pyszne posiłki, które jednocześnie nie będą pozbawione cennych witamin i minerałów. Szybkowar sprawdza się w przyrządzaniu większości potraw, które lubiane są i często przygotowywane przez Polaków. To rozwiązanie idealne, które sprawia, że gotowanie staje się jeszcze większą przyjemnością.