Jakie garnki wybrać?

Wśród akcesoriów, które niezbędne są w każdym domu, znajdują się garnki. To właśnie one służą nam do przygotowywania posiłków. Dlatego tak ważne jest, aby przy ich kupnie brać pod uwagę kilka czynników.

Tworzywo, z jakiego zostały wykonane. Wyróżnia się garnki:

    • tytanowe – są one uważane za najlepsze i wręcz ekskluzywne. Nie rysują się i nie ulegają zniszczeniu na skutek tak zwanego szoku termicznego – bez obaw można je zalać zimną wodą bezpośrednio po zakończeniu gotowania. Wada? Niezwykle wysoka cena;
    • ceramiczne – idealnie sprawdzają się wtedy, kiedy potrawę zamierzamy zapiekać. Są również niezastąpione w przypadku płyt indukcyjnych. Długo utrzymują temperaturę, ale z uwagi na delikatną strukturę nie mogą być stosowane w temperaturze wyższej niż 120 stopni;
    • żaroodporne – z uwagi na odporność na działanie naprawdę wysokich temperatur można w nich gotować na każdym rodzaju kuchenki oraz umieszczać w rozgrzanym piekarniku;
    • stalowe – ich cechą charakterystyczną jest wyjątkowa trwałość i wytrzymałość. Wykonuje się je najczęściej ze stali nierdzewnej lub węglowej. Ich powierzchnia nie rysuje się, a kolor nie ulega zmianie nawet po wieloletnim użytkowaniu. Idealnie sprawdzają się w gotowaniu, duszeniu i pieczeniu;
    • emaliowane – w sklepach spotkać można je coraz rzadziej. W polskich domach nadal ich nie brakuje. Są nietrwałe, potrawy w nich łatwo się przypalają. Dodatkowym minusem jest możliwość przedostawania się szkodliwych substancji chemicznych do przyrządzanego w nich jedzenia;
  • żeliwne – idealnie sprawdzą się, kiedy potrawę zamierzamy przygotować na wolnym ogniu. Bardzo długo utrzymują wysoką temperaturę.
LE CREUSET – Cherry Red – Garnek żeliwny owalny Ø25 cm – 3,2 l – czerwony
LE CREUSET – Cherry Red – Garnek żeliwny owalny Ø25 cm – 3,2 l – czerwony

Typy garnków

Biorąc pod uwagę typy garnków, wyróżnić można garnki:

  • wykorzystujące parę i ciśnienie – są to tak zwane szybkowary. Ich zastosowanie pozwala przygotować zdrowe i jednocześnie smaczne posiłki, które nie są pozbawione cennych witamin i minerałów. Do ich wykonania wykorzystuje się stal nierdzewną lub aluminiową;
FISSLER - Vitavit Edition - Szybkowar 4,5 l + wkład do gotowania na parze z dziurkami Ø22 cm
FISSLER – Vitavit Edition – Szybkowar 4,5 l + wkład do gotowania na parze z dziurkami Ø22 cm
  • do fondue – z jego pomocą można przygotować ten szwajcarski przysmak.
CHASSEUR - Zestaw FONDUE LUNCH żeliwny emaliowany - soczysta wiśnia
CHASSEUR – Zestaw FONDUE LUNCH żeliwny emaliowany – soczysta wiśnia

Wymienione rodzaje garnków to oczywiście nie wszystko, co oferują producenci tego rodzaju naczyń kuchennych. Dzięki nowatorskiemu podejściu każdy ma dzisiaj szansę kupić garnek, który idealnie spełnia jego oczekiwania.