Wśród akcesoriów, które niezbędne są w każdym domu, znajdują się garnki. To właśnie one służą nam do przygotowywania posiłków. Dlatego tak ważne jest, aby przy ich kupnie brać pod uwagę kilka czynników.
Tworzywo, z jakiego zostały wykonane. Wyróżnia się garnki:
-
- tytanowe – są one uważane za najlepsze i wręcz ekskluzywne. Nie rysują się i nie ulegają zniszczeniu na skutek tak zwanego szoku termicznego – bez obaw można je zalać zimną wodą bezpośrednio po zakończeniu gotowania. Wada? Niezwykle wysoka cena;
-
- ceramiczne – idealnie sprawdzają się wtedy, kiedy potrawę zamierzamy zapiekać. Są również niezastąpione w przypadku płyt indukcyjnych. Długo utrzymują temperaturę, ale z uwagi na delikatną strukturę nie mogą być stosowane w temperaturze wyższej niż 120 stopni;
-
- żaroodporne – z uwagi na odporność na działanie naprawdę wysokich temperatur można w nich gotować na każdym rodzaju kuchenki oraz umieszczać w rozgrzanym piekarniku;
-
- stalowe – ich cechą charakterystyczną jest wyjątkowa trwałość i wytrzymałość. Wykonuje się je najczęściej ze stali nierdzewnej lub węglowej. Ich powierzchnia nie rysuje się, a kolor nie ulega zmianie nawet po wieloletnim użytkowaniu. Idealnie sprawdzają się w gotowaniu, duszeniu i pieczeniu;
-
- emaliowane – w sklepach spotkać można je coraz rzadziej. W polskich domach nadal ich nie brakuje. Są nietrwałe, potrawy w nich łatwo się przypalają. Dodatkowym minusem jest możliwość przedostawania się szkodliwych substancji chemicznych do przyrządzanego w nich jedzenia;
- żeliwne – idealnie sprawdzą się, kiedy potrawę zamierzamy przygotować na wolnym ogniu. Bardzo długo utrzymują wysoką temperaturę.
Typy garnków
Biorąc pod uwagę typy garnków, wyróżnić można garnki:
- do gotowania makaronu – znajduje się w nich specjalny wkład, który sprawia, że wyeliminowany zostaje proces odcedzania makaronu z wody;
- wykorzystujące parę i ciśnienie – są to tak zwane szybkowary. Ich zastosowanie pozwala przygotować zdrowe i jednocześnie smaczne posiłki, które nie są pozbawione cennych witamin i minerałów. Do ich wykonania wykorzystuje się stal nierdzewną lub aluminiową;
- do gotowania na parze – są znacznie tańszą odmianą parowaru. Również pozwalają na przygotowanie smacznych potraw, które w trakcie gotowania nie tracą cennych wartości odżywczych;
- do fondue – z jego pomocą można przygotować ten szwajcarski przysmak.
Wymienione rodzaje garnków to oczywiście nie wszystko, co oferują producenci tego rodzaju naczyń kuchennych. Dzięki nowatorskiemu podejściu każdy ma dzisiaj szansę kupić garnek, który idealnie spełnia jego oczekiwania.