Brytfanna – niezastąpiony pomocnik w każdej kuchni

Brytfanna to naczynie o wielu zastosowaniach. Można w niej z powodzeniem gotować, smażyć, jak również piec. Dzięki temu korzystając z jednego naczynia możemy wykonać szereg czynności kuchennych, do których na ogół potrzebujemy kilku naczyń. Na rynku możemy spotkać wiele rodzajów tego sprzętu kuchennego.

Brytfanny – rodzaje

Naczynia te możemy podzielić głównie ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane. Spośród dostępnych na rynku możemy wyróżnić brytfanny ceramiczne, stalowe, szklane – żaroodporne oraz teflonowe. Wszystkie oferują możliwość stosowania w piekarnikach, a część z nich nadaje się także standardowego przyrządzania potraw na kuchence. Warto też zwrócić uwagę na rodzaj sprzętu, w jakim możemy użyć brytfanny – niektóre naczynia nie nadają się do kuchenek gazowych, inne nie sprawdzą się w wersjach indukcyjnych. Są również takie, które będziemy mogli stosować we wszystkich rodzajach kuchenek. Szczegółowe informacje zawsze dostępne są w instrukcji obsługi naczynia.

Szczególnie polecane są brytfanny ceramiczne i te wykonane ze stali szlachetnej. Posiadają one znakomite właściwości wytrzymałościowe i zdrowotne. Naczynia żaroodporne mogą się łatwo wyszczerbić, lub pęknąć, co skutecznie uniemożliwi korzystanie. Teflonowe wersje z kolei nie zawsze posiadają odpowiednie atesty, dlatego też warto zwrócić uwagę na odpowiednią ich jakość. W przeciwnym razie narażamy się na szkodliwe działanie niektórych substancji w nich zawartych.

FISSLER - Luno - Brytfanna Ø28 cm - 4,3 l
FISSLER – Luno – Brytfanna Ø28 cm – 4,3 l

Najnowsze technologie w kuchni

Producenci korzystają również z najnowszych technologii, aby udoskonalać swoje produkty tak, aby korzystanie z nich było przyjemnością. Dzięki temu możemy liczyć na coraz zdrowsze i bardziej wydajne przygotowanie potraw w naszych kuchniach.

Zastosowany do produkcji Silargan umożliwia smażenie i pieczenie bez przywierania w bardzo wysokich temperaturach. Brytfanny z najwyższej półki umożliwiają przygotowanie wielu potraw szybko, sprawnie i przede wszystkim zdrowo. Jako jeden z nielicznych pozostawia potrawę soczystą nawet podczas obróbki w bardzo wysokich temperaturach.

Multibrytfanna owalna brytfanna Silit Professional 8,4 l
Multibrytfanna owalna brytfanna Silit Professional 8,4 l

Dodatkowe wyposażenie

Wysokiej klasy produkty kuchenne zawierają szereg usprawnień, które znacznie skracają czas przygotowywania potraw. W niektórych modelach możemy liczyć na specjalne wkłady z separatorami. Pozwala to na równoczesne przygotowywanie wielu składników posiłku w tym samym czasie. Ponadto dostępne na rynku brytfanny oferują gotowanie przy użyciu minimalnej ilości wody, co możliwe jest dzięki bardzo szczelnej pokrywie. Istotną cechą dobrej jakości brytfann jest również doposażenie w termometr. W wielu przypadkach temperatura przygotowania to kluczowy element podczas pieczenia. Nie bez znaczenia jest również łatwość konserwacji naczynia. Możliwość mycia w zmywarce również przyczynia się do skrócenia czasu, jaki spędzamy codziennie w kuchni.